Skip to content
Home » Blog » Pietre pictate sau pictatul pe pietre, o activitate terapeutică și relaxantă

Pietre pictate sau pictatul pe pietre, o activitate terapeutică și relaxantă

pietre pictate

Pictatul, indiferent de suprafață sau metoda aleasă, este o modalitate de a ne conecta la latura noastră emoțională, creativă și de a reduce stresul. Nu este o activitate simplă pe care o practicăm ca să treacă timpul mai ușor. Beneficiile pe care arta în general o aduce în viața noastră sunt dovedite științific.

pietre pictate art terapie

Astăzi vorbim despre pietre pictate, însă nu oricum! Ele conțin mesaje pozitive, care să ridice starea de spirit și să bine – dispună. Uneori suntem atât de prinși în cotidian, avem lucruri mărunte sau nu de rezolvat, încât uităm și ce emoții am avut. Uităm să celebrăm o reușită, să ne vedem micile victorii și să observăm cum am mai învățat ceva nou.

Și mai apoi, învățăm să dăm frâu liber intuiției, dorinței interioare, jocului și creativității. Am observat că au fost clienți sau copii care erau atrași de un anumit colorit, la o simplă piatră. Sau pentru că era foarte strălucitoare. Alții observau mesajul și îl asociau imediat cu o persoană sau un eveniment din viața lor. Pe unii îi definea un cuvânt sau altul. Le reamintea de o calitate pe care o au.

pietre pictate

Pietre pictate și ce fel de pietre

Este o activitate pe care o puteți face voi, singurei, acasă. Pe internet veți găsi o mulțime de exemple și idei de pietre pictate. Eu o să vă vorbesc despre beneficii mai mult decât despre detaliile tehnice.

painted rocks

Cu toate astea, țin să precizez că este bine să lucrați cu culori acrilice, pentru că sunt ceva mai rezistente și mai pigmentate. De asemenea, dacă doriți puteți da cu lac pietrele pentru ca ele să rămână intacte vreme îndelungată.

Pentru a nu întâmpina probleme, găsiți pietre albe decorative gata pregătite, pe care doar le ștergeți cu o cârpă umedă și le pregătiți pentru pictat. Nimic complex, doar că suprafața lor albă, mată, ajută la prinderea culorilor cât mai natural și vibrant posibil. Spre deosebire de o piatră de afară, netratată în prealabil, care poate respinge culoarea.

Eu am folosit astfel de pietre albe decorative. Un search pe Google și veți găsi numeroase variante.

pictura pe pietre

Pietre pictate sau pictatul pe pietre, o activitate terapeutică și relaxantă

Relaxarea vine foarte ușor atunci când începem să ne concentrăm pe ceva plăcut, benefic nouă. Ne conectăm cu acel loc creativ din interiorul nostru care știe exact ce îi priește și ce nu.

În primul rând facem o selecție a pietrelor. Nu orice mesaj poate fi scris pe o piatră mică, ne concentrăm intens și ideile curg. Există acea noțiune de flow. Intrăm în starea de creație și lumea exterioară cu griji și stres încetează să mai fie. Suntem doar noi, aici și acum. La nivelul creierului se întâmplă lucruri faine, crește nivelul de serotonină și anumiți acizi care ajută funcțiile neurologice. Crește și sistemul de recompensă interior, dopamina, totul devine o experiență plăcută.

pictura beneficii

Ideea este că aceste chimicale care reduc stresul nu dispar după ce am încetat activitatea. Avem pietrele care să ne reamintească de acel moment fain. Rămânem cu sentimentele pozitive și cu ideea că am îndeplinit ceva bun, căpătăm încredere. Toate aceste note încurajatoare se strămută către alte laturi din viața noastră. Desigur, nu imediat. Însă dacă ne facem timp astfel încât aceste activități să devină un stil de viață, lumea noastră exterioară se va îmbunătăți considerabil.

pietre pictate cu mesaje pozitive

Pietre pictate și mesajele lor pozitive

Pictatul pietrelor cu mesaje pozitive îți ridică moralul, în special în momentul în care ele sunt împărtășite cu cei din jur. Pentru că din creator te transformi într-un om care dă celorlalți o stare de bine. Observi reacțiile celorlalți la anumite pietre, se creează anumite conexiuni și starea pozitivă devine una generală. Se creează un sentiment de siguranță și încredere. Un loc special în care oamenii găsesc o punte comună.

Ce poți face cu pietrele pictate

Ce poți face cu pietrele pictate

Am întâlnit copii care le purtau în buzunar pentru a avea noroc sau persoane care și-au ales piatra lor, cu un cuvânt definitoriu, pe care o țineau pe birou. Pentru a le reaminti de ceva frumos.

Un alt client povestea că piatra îl ajută, în mod tactil, pentru că are culori în relief. Îi distrage atenția de la atacurile de panică și îl ajută să se concentreze pe lucruri pozitive.

În alte țări mesajele pozitive pictate pe pietre sunt adesea transmise mai departe către străini. Pietrele sunt puse în diverse locuri ale orașului pentru a fi găsite de către alte persoane. Pentru a le oferi o mică surpriză, un moment de bună – dispoziție.

Alte persoane și-au decorat grădinile sau ghivecele de flori cu astfel de pietricele pozitive. Depinde de fiecare în ce modalitate dorește să le împărtășească cu cei din jur.

terapie prin arta craiova

Pietrele pictate în ședințele de art terapie

Pietrele pictate simbolistic, ce conțin anumite arhetipuri și idei se pot folosi în ședințele de terapie prin artă. Atât cu copii, cât și cu adulți. Acestea au darul de a face subiectul să vorbească despre o temă anume, să-l îndemne la asocieri concrete din viața sa, fără a vorbi direct despre un subiect delicat. În special pentru persoanele care sunt timide sau reticente. Poveștile se pot forma cu ajutorul acestor pietre și în jurul acestor pietre, ajutând subiectul în cauză să se extragă din ecuație. Să devină atât observator, cât și participant.

Este o metodă excelentă în a ajuta copii și adulții să facă anumite conotații în viața lor, să aibă revelații legate de diverse situații și tot ei să fie cei care iau inițiativa rezolvării.

Dacă găsești utile aceste informații nu uita să dai un LIKE la pagina noastră de facebook:

sau ne poți ajuta cu o donație prin paypal, indiferent de suma aleasă:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *