EU SUNT, este o certitudine. Însă dincolo de această certitudine sunt numeroase calități, defecte, cuvinte și emoții. Cine suntem noi este o îmbinare a tuturor evenimentelor întâmplate din trecut până în prezent. O acumulare a setimentelor și emoțiilor trăite și a valorilor în care credem.
Acest exercițiu pozitiv este foarte simplu de implementat și de aprofundat. Spun aprofundat pentru că din momentul în care începem să ne definim pe foaie, avem posibilitatea de a merge în adâncime.
- De ce suntem astfel?
- Când a fost ultima data în care ne-am simțit așa?
- Care este prima amintire legată de acest lucru?
Întrebări simple care ajută la descoperirea de sine. Ele aduc răspunsuri clare în viața noastră și posibile conștientizări dacă suntem suficienți de treji. Spun asta pentru că majoritatea oamenilor trăiesc cu teamă de adevăr. Au frica de a-și confrunta emoțiile negative cu atât mai mult defectele. Sunt oameni cărora nu le place de ei, desi nu ar recunoaște asta nici în ruptul capului.
Acest exercițiu nu este pentru aceia care se cred perfecți. Ci este pentru cei care sunt conștienți că fiecare moment al vieții noastre este o oportunitate pentru descoperirea de sine. O ocazie pentru învățare și conștientizare.
EU SUNT – exercițiu pozitiv de art terapie pentru stimularea stimei de sine
Este un exercițiu pe care l-am gândit atât ca exemplu din partea mea, printr-un videoclip în care mă folosesc de arta colajului. Apoi l-am conceput și ca document A4 pe care să-l descărcați gratuit.
Videoclipul prezintă pașii unei compoziții EU SUNT ca exercițiu de terapie prin artă. Îl puteți concepe și voi, în cazul în care doriți.
În schimb documentul A4 este simplificat. L-am împărțit în opt părți unde vă puteți nota calitățile, defectele, emoțiile și alte lucruri pe care le considerați definitorii la voi. Descărcați simplu: click dreapta și Save Image As… în computerul vostru.
Puteți nota diferit calitățile în viața de zi cu zi și calitățile la locul de muncă.
Sau defectele pe care le constată ceilalți la voi și defectele pe care credeți că le aveți. Apoi să faceți o comparație.
Este o foie simplă de exerciții pe care o puteți completa inclusiv alături de familie, prieteni și alți oameni dragi. Să cereți feedback de la ei.
Exercițiu pozitiv de art terapie prin colaj pentru stimularea stimei de sine
Știu că atunci când spunem terapie prin artă majoritatea dintre noi avem tendința de a bate în retragere. Ne gândim că implică mult efort sau foarte multe resurse. Că poate este costisitor sau inutil.
Puteți folosi cuvinte tăiate din reviste, cuvinte care credeți că vă definesc. Puteți adăuga imagini representative în foaia de exercițiu sau chiar poze cu voi făcând ceva ceea ce vă caracterizează.
Atunci când vorbim de terapie prin artă, vorbim despre creativitate, curiozitate și idei care prind viață sunt orice formă. Inclusiv scrisul, dacă este pentru suflet și pentru dezvoltarea personal, intră la categoria de art terapie.
Așadar există un complex de variante din care poți alege. Este nevoie doar să doreși cu adevărat să explorezi fiecare latură a ta. Să abordezi totul cu blândețe și înțelegere.