Skip to content
Home » Blog » Journaling sau terapia prin scris și beneficiile sale

Journaling sau terapia prin scris și beneficiile sale

terapia prin scris

Știm cu toții că jurnalul este ceva nelipsit în adolescență. Notăm în jurnal gândurile, emoțiile, facem liste. Poate desenăm sau mâzgălim, lipim abțibilduri, etc. Acest obicei rămâne adesea cu noi și când devenim adulți. Doar că viața se transformă din interesantă, plină de emoție și plăcere, într-un haos responsabil, cu stres, anxietate, adesea la pachet cu burn-out. Jurnalul se transformă în agenda în care ne planificăm viața, cumpărăturile, mâncarea, uitând de beneficiile pe care le are un jurnal în sine.

Uităm definitiv de locul în care ne așternem gândurile, emoțiile. Paginile în care ne regăsim pe noi și planificăm în funcție de ce simțim, nu neapărat de ce – trebuie. Un cuvânt de evitat, dacă ne dorim echilibru și calm. Un loc unde să analizăm corect trecutul pentru a planifica bine prezentul și viitorul.

Terapia prin scris are numeroase beneficii. A ține un jurnal nu este un moft, ceva emoțional sau care să însemne că ai mult timp la dispoziție. Din contră. Este timp prețios, petrecut cu noi înșine. Nu este o rușine să ne punem pe primul loc, să ne prioritizăm pe noi. În special dacă prin terapia prin scris ajungem să reducem stresul. Ne punem gândurile în ordine și evităm nuanțele extreme (overthinking – subiect despre care vom vorbi în curând)

journaling

Journaling sau terapia prin scris și beneficiile sale

Mai țineți minte atunci când ajungeam acasă după o zi supărătoare la școală? Părinții erau la lucru și ne vărsam amarul pe o foaie de hârtie, într-un jurnal? Uneori plângeam. Lacrimile picau pe scris și cerneala murdărea paginile… Apoi simțeam o ușurare. O eliberare și un calm interior odată ce toate emoțiile erau puse acolo în fața noastră și le confruntam.

Asta însemna terapie prin scris, fără să ne dăm seama. Făceam lucrul acesta intuitiv.

Uneori notam în jurnal evenimente zilnice, fără un motiv aparent. Oricât de banale ar fi fost ele. Gândurile noastre rămâneau pe foaia de hârtie și eram gata să reîncepem o nouă zi. Nu le mai luam cu noi la culcare, nu ruminam prea mult la ele și nu le vărsam pe internet sau în cercuri sociale.

Putem face la fel cu ideile sau proiectele noastre. Le notăm în jurnal. Chit că ele rămân la varianta de idee și nu vor prinde viață decât la timpul potrivit sau niciodată. Uneori ne întoarcem la ele și le vedem cu alți ochi. Le regândim și le reorientăm. “Totul la timpul lui” așa e?

Terapia prin scris ne ajută să descoperim rădăcina unei probleme

Uneori în spatele unui gând stresant stă câte o emoție pe care nu am explorat-o suficient. Ea poate căpăta formă pe hârtie, va deveni din ce în ce mai pronunțată.

De ce nu vreau să merg acolo cu X?

Pentru că X nu pare a fi un prieten bun.

De ce nu mi se pare X un prieten bun?

Pentru că nu mă ascultă atunci când vorbesc. Își spune părerea sa în conversație iar atunci când vreau să o spun pe a mea, mă întrerupe și revine la problemele sale. Eu niciodată nu apuc să spun ce simt.

De ce este important pentru mine să mă asculte X?

Eu îl ascult pe X cu drag, fără să îl judec. Îmi doresc reciprocitate și respect.

ȘAMD.

Am dat un exemplu de exercițiu util. Prin întrebare și răspuns pentru a ajunge la emoția rădăcină. Cu cât extragem mai mult din ceea ce simțim sau ne dorim, cu atât va fi mai ușor pentru noi să luăm decizii sănătoase. Să nu rămânem prinși în relații care ne consumă energia și din care nu avem nici un beneficiu. Nu zic să căutăm doar beneficii în relații, ci să găsim acel respect și acea înțelegere reciprocă.

O situație stresantă va fi înțeleasă diferit dacă o desfacem în mai multe părți, precum o ceapă. Să privim din exterior către nuanțele ei diferite.

terapia prin scris beneficii

Jurnalul este un loc al amintirilor

Documentarea vieții personale îți va aduce bucurie. Acolo unele momente aparent banale, pentru tine sunt extrem de interesante. Te vor face să zâmbești sau te vor bucura. În special atunci când oamenii dragi nu îți vor mai fi alături. Unii vor alege alte țări, alții vor pleca definitiv din viața ta pentru că ajung în alte planuri ale Universulu. Alții nu mai sunt pe aceeași pagină cu tine.

Scriind, păstrezi acele amintiri vii și îi onorezi pe fiecare dintre ei. Mintea noastră are tendința să distorsioneze și să își amintească din ce în ce mai vag lucrurile. Uneori umple golurile cu ce crede de cuviință că este mai ușor pentru un ego rănit. Să dorim liniștiți. Așadar, prin scris păstrăm autenticitatea unor clipe dragi, neprețuite.

Journaling și deciziile luate cu ușurință

Uneori notatul sau terapia prin scris te poate ajuta să iei deciziile potrivite. Îți aduce claritate în gândire. Mai ales când poți face o listă cu pro și contra.

Poate vrei o bluză nouă și încă nu ești sigură. Începi și scrii o listă cu pro și contra. Sau poate îți aduci aminte de o decizie asemănătoare luată anul trecut. Iei jurnalul și cauți să vezi dacă acea decizie te-a influențat în bine sau nu. Dacă te-a ajutat într-un fel sau altul.

Poate bluza ți-a rămas în minte datorită unor detalii sentimentale. Odată recunoscute și puse pe foaie, poate regăsești calmul sau amintirile. Îți dai seama că de fapt îți era dor de cineva sau de ceva frumos care s-a petrecut în viața ta și acum nu mai este. Onorează acel moment. Chiar dacă decizi să cumperi bluza sau nu, măcar ai regăsit în tine o părticică ce merită recunoscută și celebrată.

notarea viselor importanta

Lumea vizelor și terapia prin scris

Poți ține inclusiv un jurnal de vise. Astfel vei descoperi mai multe despre tine și care sunt simbolurile care te reprezintă. Cum ai traduce acele vise în realitate și dacă se adeverește ceva anume din ele? Este un loc unde să îți întâlnești acea bucățică de subconștient care încearcă să îți transmită un mesaj. Și nu este deloc greșit să vrei să înțelegi acel mesaj.

Dacă ai nevoie de ajutor legat de interpretarea viselor, am pe blog un articol care să te ajute în acest sens.

Este dovedit științific că există numeroase beneficii legate de terapia prin scris. În special dacă vorbim despre scrisul de mână.
  • Scrisul de mână îți activează părțile responsabile de motricitate și de creativitate ale creierului
  • Prin scrisul de mână dezvoltăm gândirea literară și critică
  • Îți îmbunătățește scrisul, dacă dedici timp și atenție
  • Ne ajută să înțelegem lumea noastră interioară, dar și lumea exterioară. Ajută să ne amintim mai ușor în special în cazul persoanelor care au suferit traume majore în viață

Personal recomand terapia prin scris. A-ți așterne gândurile sau trăirile este nu doar liniștitor, interesant sau terapeutic. Este o metodă de organizare psihică sau re-organizare. În cazul în care reluăm această activitate după un lung hiat. Și poate fi ceva făcut oricând, la orice vârstă.

Dacă îți place ideea și crezi că te-ar ajuta cu dezvoltarea personală, terapia prin scris nu are nevoie de un jurnal superb ca să devină ceva real sau autentic. Este suficient să notezi pe coli, pe care să le organizezi într-un dosar. Sau chiar să ai un caiet sau carnețel oricât de ieftin ar fi. Important este să începi de undeva. Succes!

Nu uita să urmărești pagina de Facebook, Terapie prin artă Craiova pentru mai multe noutăți și să cauți resursele noastre gratuite pentru tine!

Surse imagini: Pixabay

1 thought on “Journaling sau terapia prin scris și beneficiile sale”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Te pot ajuta cu ceva?
Buna 👋
Cu ce te pot ajuta?