Skip to content
Home » Blog » Practica recunoștinței, beneficii și câteva exerciții ajutătoare

Practica recunoștinței, beneficii și câteva exerciții ajutătoare

practica recunoștinței

Practica recunoștinței este ceva simplu, pe care l-am făcut cu toții măcar odată în viață. Acele momente în care ne-am bucurat intens și ne-am dorit ca ele să rămână în prezent pentru totdeauna? Acei oameni pe care îi iubim și de prezența cărora ne bucurăm și pe care o cultivăm în viața noastră. Un show tv sau un film pe care îl revedem cu drag și ne dă o stare de bine.

Toate acestea se leagă de practica recunoștinței. Prin simplul fapt că ne bucurăm și mulțumim Universului pentru această bucată de fericire temporară. Nu este musai să credem într-o divinitate anume pentru a fi recunoscători.

Practica recunoștinței este o emoție sau o trăire intensă. Recunoștința sau gratitudinea, ca și cuvânt, își are originile din limba latină, de la cuvântul Gratia, care înseamnă mulțumire sau recunoștință.

Pe scurt, gratitudinea sau recunoștința se referă la o stare de mulțumire pentru viață. Este o formă de a recunoaște lucrurile bune în viață. Mai ales pentru aceia dintre noi care avem tendința de a ne focusa pe negativ aproape tot timpul.

practica recunostintei

Practica recunoștinței, beneficii

Prin a mulțumi, fie că o facem către Univers sau ne simțim mulțumiți că îi avem pe cei dragi alături, această practică simplă ne aduce o stare de bine, de împlinire și fericire.

Gândurile noastre sunt pozitive și apreciem ceea ce avem

Practica recunoștinței ne ajută să rămânem motivați, să fim sinceri cu noi înșine și cu cei din jur și să oferim suport acolo unde este nevoie.

Fie că vorbim de locul de muncă, în relațiile de dragoste sau de prietenie, faptul că apreciem și ne bucurăm de cei din jur, ne ajută să trecem mai ușor peste unele dificultăți. Reușim să vedem lucrurile mai echilibrat, fără să cădem în capcana manipulărilor sau în cea a negativității.

recunostinta exercitii

Emoțiile noastre vor deveni mai echilibrate

Pentru că atunci când apreciem sincer pe cineva, la orice problemă ivită, nu vom țipa la acea persoană. Nu ne vom pierde cumpătul și nici nu vom exagera conflictul. Aprecierea vine cu un grad de înțelegere și cu o dorință de a menține bunăstarea comună.

Vom ști clar ce așteptări avem și ce ne dorim de la o relație pentru ca ea să se mențină pozitivă și sănătoasă, cu toate dificultățile aferente și cu defectele tuturor persoanelor implicate.

Satisfacția de sine sau cea legată de viață crește

Pentru că suntem recunoscători, înțelegând trecutul, bucurându-ne de prezent și privind viitorul cu optimism, tindem să ne simțim mai bine în pielea noastră. Să avem acea satisfacție că suntem bine și că putem să fim oricând și mai bine, cu toate astea noi suntem perfecți.

Și aici nu mă refer la Ego. Ci mă refer la starea noastră sufletească și la cum ne privim noi pe noi, ca oameni. Suntem influențați mai puțin de dorințele celor din jur și de nevoile acestora. Nu mai tindem să cerem aprobarea altora, să le facem tuturor pe plac, mai puțin nouă.

Ne valorificăm pe noi mai corect. Apreciind toată experiența noastră umană, și bună și rea.

Suntem motivați să facem lucruri care ne sunt benefice

Practica recunoștinței readuce în viața noastră ideea că suntem valoroși, chit că aducem o rază de lumină pentru un singur om sau câțiva pe tot parcursul vieții noastre, acest lucru contează. Societatea ne-a influențat mereu să credem că pentru a fi apreciați este nevoie să facem ceva notabil, să schimbăm lumea, să fim bogați, să rămânem în istorie.

Fiecare dintre noi este valoros în felul său. Fie că rămâne în mentalul colectiv ca fiind cineva important sau nu.

Lucrul acesta nu înseamnă că putem renunța la noi și că mai bine nu facem nimic, datorită posibilităților limitate pe care le avem. Poate nu dispunem de resurse, provenind dintr-o familie săracă. Poate nu știm cum anume să ajungem la aceste resurse.

Oricum ar fi, practica recunoștinței ne va reda suflul și imboldul de a trăi pentru noi. De a recunoaște în noi o bucățică de divin și de a ne bucura de ea. Astfel vom fi motivați să mâncăm sănătos, să recunoaștem atunci când corpul are nevoie de exercițiu sau de repaus. Să fim atenți cu noi și să facem lucruri care ne sunt benefice.

Nu ne vom mai pierde în adicții și vom încerca să valorificăm viața noastră cât putem de bine. Fără grija istoriei și a colectivului.

un sistem imunitar puternic

Un sistem imunitar mai întărit

Practica recunoștinței ne ajută să revenim la o versiunea noastră cea mai bună, zi de zi. Odată ce alegem să ne îmbunătățim viața, recunoaștem care ne sunt valorile, pe ce punem preț și ce anume nu ne place, va fi mai ușor să luăm decizii bune.

Somnul va fi liniștit, pentru că în ciuda grijilor pe care le avem, vom găsi motivație și gânduri bune pentru a depăși tumultul din capul nostru.

Un somn liniștit înseamnă tensiune arterială bună și în general o stare de sănătate bună.

Beneficiile sociale ale recunoștinței

Ideea de a simți gratitudine inclusiv față de persoanele care ne-au rănit este foarte importantă. Pentru că vine cu învățăminte și cu ideea că putem trage anumite concluzii. Sau că putem reveni asupra unui eveniment și că îl putem privi cu alți ochi, ani mai târziu.

Vom empatiza mai ușor și adesea vom comunica mai ușor.

Relațiile cu cei din jur pot deveni mai strânse, în special datorită faptului că aprecierea celor din jur vine la pachet cu fapte care să aducă beneficii comune. Zile de naștere sărbătorite, cadouri făcute cu atenție în funcție de preferințele celor dragi și reciprocitate.

Oamenii vor deveni la rândul lor deschiși să comunice cu noi și ne vor aprecia așa cum suntem.

practica recunostintei exercitii
exercitii recunostinta

Cum putem practica recunoștința?

Pentru a veni în ajutorul vostru, am conceput două pagini cu exerciții simple care să ajute în practicarea recunoștinței.

Sunt exerciții care au ca focus dualitatea: trecut și prezent. Pentru că de cele mai multe ori avem tendința de a trăi în trecut. De a ține cu dinții de anumite situații negative din viața noastră pentru că ne definesc anumite credințe și valori. Credințe și valori pe care acum le identificăm cu sinele nostru. Cu cine suntem.

Putem rescrie acea placă pe care mintea noastră ne-o tot pune non-stop, cu gânduri anxioase sau dificile legate de trecut. Sigur, nu înseamnă că putem ierta ușor sau că vom trece brusc de la un eveniment trist din viața noastră la a ne simți excelent. Nu. Înseamnă că vom înțelege mai ușor ceea ce s-a întâmplat și ne vom recalibra mintea să se gândească pozitiv. Nu doar negativ, așa cum avem mereu tendința.

Creierul nostru funcționează repetitiv, îi plac obiceiurile și gândurile negative pentru că ele sunt cele mai simple și care se impregnează mai ușor în subconștient datorită emoțiilor intense pe care ni le provoacă. Odată ce începem să practicăm recunoștința, vom observa că aceste gânduri apar din ce în ce mai rar în mintea noastră. Iar când ele apar, ne putem echilibra mai ușor pentru a reveni la pozitiv.

Jurnal practic de recunoștință

Jurnal practic de recunoștință

Este un jurnal dedicat, cu exerciții extinse pe 31 de zile. Fie că le completezi pe toate în aceeași lună sau atunci când simți nevoia, este o unealtă excelentă în dezvoltarea ta personală.

Cum putem practica recunoștința

Pentru a primi acest jurnal va trebui să intri pe Ko-fi shop, de acolo îl achiziționezi și îl poți imprima pe orice tip de hârtie dorești.

Pentru mai multe articole legate de dezvoltarea personală, mindfulness sau recunoștință, nu uita să dai follow paginii de Facebook Terapie prin Artă. Mulțumesc!

Pozele stock sunt de pe Pixabay, restul lucrărilor îmi aparțin în totalitate.

practica recunoștinței

1 thought on “Practica recunoștinței, beneficii și câteva exerciții ajutătoare”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Te pot ajuta cu ceva?
Buna 👋
Cu ce te pot ajuta?