Skip to content
Home » Blog » Exercițiul infinitului sau exercițiu de conștientizare prin Terapia expresivă

Exercițiul infinitului sau exercițiu de conștientizare prin Terapia expresivă

exercițiul infinitului, terapia expresivă

Inclusiv pentru mine, exercițiul infinitului, așa l-am definit eu, este unul care îmi dă dificultăți. Când suntem puși în situația de a ne explora darurile personale, tindem să minimizăm. Oamenii sunt adesea educați să fie atenți la nevoile celorlalți și să ofere ajutor, dar mai puțin să își recunoască propriile nevoi și să își ofere sprijin.

Există o tendință culturală de a vedea generozitatea ca o calitate și egoismul ca pe ceva negativ. Pentru că de foarte multe ori termenii au conotații negative, nesănătoase. Am fost inclusiv condiționați social, în special femeile, către acest spirit altruist și serviabil. A ne alege pe noi înșine nu este un act egoist. Este un act esențial uman. Terapia expresivă ne ajută să descoperim în noi unele resurse pe care altfel nu ne-am da seama că le deținem.

Mulți oameni nu realizează că își oferă daruri. Spre exemplu, un moment de odihnă, o carte citită pentru plăcere, o zi liberă pentru relaxare sunt forme de auto-dăruire, dar nu sunt conștientizate ca atare.

Oamenii sunt mai obișnuiți să aprecieze gesturile altora decât pe ale lor. De mici, suntem învățați să mulțumim pentru ceea ce primim și să ne bucurăm de ceea ce oferim, dar nu ne este cultivată recunoașterea propriilor daruri față de noi înșine. Uneori nici măcar nu sunt sărbătorite aceste recunoașteri, astfel încât creștem cu o valoare de sine distorsionată sau înăbușită.

Acest exercițiu de conștientizare prin terapia expresivă scoate la suprafață exact acest dezechilibru, ajutând oamenii să devină mai conștienți de actele de grijă, respect și iubire față de sine.

Exercițiul infinitului sau exercițiu de conștientizare prin Terapia expresivă

Este nevoie să desenezi sau să tresezi trei cercuri. Tu alegi modul în care creezi sau dezvolți acest exercițiu și de ce resurse te vei folosi.

În primul cerc vei reprezenta toate darurile pe care le-ai dăruit altor oameni de-a lungul timpului. Le poți scrie, le poți desena sau le poți adăuga folosind colajul cu poze sau imagini sugestive.

În al doilea cerc vei reprezenta toate darurile pe care le-ai primit de la ceilalți de-a lungul timpului. La fel, notezi, desenezi sau faci un colaj al acestor daruri. Colajul poate fi fizic, din decupaj, dar și de tip media, făcut în Canva sau alt program de editare.

Al treilea cerc va conține darurile pe care ți le-ai oferit ție de-a lungul timpului.

Poți termina exercițiul în câteva ore sau poți petrece chiar zile întregi contemplând aceste cercuri. Vei vedea că poate ce adaugi la primul cerc vei adăuga și la al treilea. De aceea îi spun exercițiul infinitului. Tu ești numitorul comun, iar celelalte două situații sunt exterioare. Ba chiar uneori vei observa o oglindire, as above so below.

exerciții art terapie, exerciții dezvoltare personală, exerciții terapie, exercitii dezvoltare personala, exercitii art terapie,

Cum te ajută exercițiul infinitului în Terapia expresivă?

1. Crește conștientizarea asupra darurilor primite (primul cerc)

  • Oamenii își dau seama câte lucruri frumoase au primit de-a lungul vieții – atenție, iubire, sprijin.
  • Ajută la dezvoltarea recunoștinței și la aprecierea conexiunilor cu ceilalți.
  • Uneori, descoperim că primim mai mult decât credeam, dar nu conștientizam aceste daruri.

2. Evidențiază generozitatea și impactul pe care îl avem asupra altora (al doilea cerc)

  • Ne arată că și noi avem un rol activ în viața altora, că nu suntem doar receptori, ci și donatori de energie, timp și iubire.
  • Poate aduce o stare de împlinire și satisfacție atunci când realizăm câte daruri am oferit de-a lungul timpului.
  • În unele cazuri, ajută la conștientizarea unor dezechilibre – poate oferim prea mult și nu ne permitem să primim.

3. Pune în lumină relația cu sine și autocunoașterea (al treilea cerc)

  • Acesta este, de obicei, cel mai dificil cerc – mulți oameni nu știu ce daruri și-au oferit sieși.
  • Ne provoacă să ne întrebăm: „Ce am făcut pentru mine? Cum m-am îngrijit? Ce mi-am permis?”
  • Poate scoate la iveală tipare de autosacrificiu, dar și nevoia de a învăța esențialismul – adică să ne oferim și nouă ceea ce avem nevoie, nu doar celorlalți.

Esențialismul este o alegere conștientă și asumată de a te pune pe tine însuți pe primul loc, într-un mod autentic și echilibrat, fără a manipula sau afecta negativ pe ceilalți. Esențialismul este conștientizarea noastră legată de sinele nostru, cel care este mai mult decât ego. Acea conștiință pură și nealterată, esența noastră dacă vrei. Aceea este cea care ne va ajuta întotdeauna să fim prezenți noi pentru noi. De aici și această definiție pe care i-am dat-o.  

Cum ajută acest exercițiu pe cineva care vrea să practice esențialismul?

  • Îi oferă o oglindă clară a modului în care își distribuie energia și atenția.
  • Îl ajută să înțeleagă că a-ți oferi daruri nu este un moft, ci o necesitate
  • Îl încurajează să își acorde aceeași grijă și atenție pe care o oferă altora.

Acest exercițiu din terapia expresivă este o punte perfectă către esențialism. Exercițiul infinitului te obligă să recunoști că și tu meriți să primești, inclusiv de la tine însuți. ✨ Dacă îți place acest exercițiu, poți încerca și pe cel legat de dezvoltarea stimei de sine – EU SUNT.

Tu cum vezi impactul lui? Ai vrea să adaugi ceva? 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Te pot ajuta cu ceva?
Buna 👋
Cu ce te pot ajuta?