Skip to content
Home » Blog » Cele mai mari regrete ale vieții – Lecții pe care nu este prea târziu să le înveți

Cele mai mari regrete ale vieții – Lecții pe care nu este prea târziu să le înveți

regrete ale vieții

Am avut o familie extinsă, unită. Sunt niște valori sau obiceiuri cu care m-am deprins încă din copilărie. Îmi aduc aminte, de fiecare dată când bunica avea nevoie de ceva, surorile ei erau acolo, gata să ajute. Și vice – versa. Am petrecut copilăria, tinerețea și viața mea de adult lângă oameni mai în vârstă decât mine. Acest privilegiu m-a îndemnat să mă gândesc la lucrurile pe care ei le făceau sau le spuneau către finalul vieții. Lista probabil nu vă este străină, în special din punct de vedere sufletește și intuitiv. Știm cu toții că acestea sunt lucrurile sănătoase, normalitatea în care merităm cu toții să trăim. Azi voi evidenția aceste regrete pentru că uneori este nevoie să ne aducem aminte de ceea ce contează cu adevărat: Sufletul nostru.

prietenie

1. Nu au petrecut suficient timp cu cei dragi

Un regret des întâlnit este că nu au prioritizat timpul petrecut cu familia și prietenii, realizând prea târziu că relațiile sunt mai valoroase decât munca sau succesul material. Inclusiv calitatea relațiilor noastre contează. Dacă avem alături de noi oameni care ne susțin și care ne sunt alături, vom fi în deplinătate. Este important să știm să alegem prietenii, să nu ne fie teamă să le spunem NU sau să punem bariere sănătoase.

burn out

2. Au muncit prea mult

Un alt regret comun este că au petrecut prea mult timp la muncă și în carieră, în detrimentul vieții personale și al sănătății. Acest lucru duce adesea la pierderea unor experiențe de viață semnificative. Munca este frumoasă și ne aduce împlinire. Ne dă un scop în viață, ne îmbogățește mental și financiar. Însă nu doar munca ne reprezintă ca oameni. Suntem mai mult decât un rol pe care-l avem într-un cadru profesional.

3. Nu și-au exprimat sentimentele

Oamenii regretă adesea că nu le-au spus celorlalți ce simt cu adevărat, fie că este vorba de exprimarea iubirii, a recunoștinței sau de abordarea unor conflicte nerezolvate. Poți aborda diverse tehnici care să te ajute în exprimarea acestor sentimente, partea cea mai importantă este să ți le recunoști ție. Pentru a nu trăi în disonanță cognitivă.

identitate, regrete

4. Nu au trăit conform adevăratei lor identități

Regretul că nu au trăit autentic sau că nu și-au urmat propriile visuri și pasiuni. În schimb, au trăit conform așteptărilor celorlalți sau normelor societății. Atunci când scopul tău este să-i mulțumești pe ceilalți, te trădezi pe tine. Iar atunci când te trădezi pe tine, îi vei trăda la fel de ușor și pe alții. Te vei folosi de oameni fără să îți dai seama și vei avea obiceiuri emoționale care nu îți vor aduce beneficii. Să trăiești autentic înseamnă schimbare și implicare. Însă nu este imposibil. La orice vârstă poți aduce în viața ta această schimbare benefică.

Poate ai auzit și tu povești despre bărbați care la o vârstă foarte înaintată le-au recunoscut soțiilor că au o altă orientare sexuală. O astfel de poveste reală a inspirat serialul Netflix, Grace and Frankie. Uneori ne dăm seama că n-am trăit conform identității noastre adevărate. Că am trăit pentru un rol social cu care ne-am identificat superficial. De aceea odată cu îmbătrânirea și realizarea anumitor situații, tihna care ajută la o gândire mai limpede, inclusiv lipsa acelor presiuni sociale, ne dăm seama că toată viața noastră a fost un rol jucat de dragul altora. Nicidecum al nostru.

renunțat la fumat

5. Nu au avut grijă de sănătate

Neglijarea sănătății fizice și mentale este un mare regret, mai ales când se confruntă cu boala mai târziu în viață. Acest lucru include lipsa exercițiului fizic, alimentația nesănătoasă și gestionarea ineficientă a stresului. Sănătatea este prețioasă și de multe ori viața noastră se duce pe a judeca aspru corpul nostru. Că nu avem părul într-un fel, că am putea fi așa și pe dincolo. Fără a aprecia câtuși de puțin faptul că putem vedea, auzi, înghiți, merge. Că avem un corp capabil și funcțional. Ne dăm seama de privilegiul acesta, abia când sănătatea noastră devine mai șubredă.

asumarea riscului

6. Nu și-au asumat mai multe riscuri

Frica de eșec sau de necunoscut îi face adesea pe oameni să joace în siguranță, iar mai târziu regretă că nu și-au asumat șansele care ar fi putut duce la experiențe mai împlinitoare. Este normal să întâmpinăm ezitări. Aici cel mai important lucru este blândețea față de tine și de experiențele tale. Nu suntem toți croiți în așa fel încât să ne asumăm riscuri. Dar îți poți crea mici obiceiuri care să te aducă mai aproape de țelurile tale.

7. Au pierdut legătura cu prietenii

Pe măsură ce viața progresează, oamenii se îndepărtează uneori de prietenii vechi, iar mulți regretă că nu au păstrat legătura sau nu au reaprins prietenii importante. Nu este niciodată prea târziu să-i scrii unei persoane cu care dorești să reiei legătura. Acceptă cu înțelegere orice răspuns vine din partea celeilalte persoane și bucură-te dacă aceasta este bine. Chiar dacă ai pierdut legătura cu prietenii din trecut, dorința ta ca lor să le fie bine, îți va fi lumina care să încălzească mai multe inimi.

furia

8. Nu au renunțat la resentimente

Păstrarea mâniei sau resentimentului este un regret comun, pe măsură ce oamenii realizează povara emoțională pe care o suportă în timp și cum le-a împiedicat să trăiască o viață liniștită. Oamenii au versiunea lor a lucrurilor întâmplate. Nu încerca să-i convingi pe alții că te-au rănit, dacă nivelul lor emoțional este unul modest sau mediocru. Ei nu vor înțelege cu ce au greșit și nici nu își vor asuma vreodată greșeala. Acceptă că nu are rost să trăiești în prezent încărcat de povara trecutului.

9. Nu au fost suficient de recunoscători

Oamenii regretă adesea că nu au apreciat ceea ce aveau când aveau—fie că este vorba de sănătate, relații sau de plăcerile simple ale vieții. Însă nu este niciodată prea târziu. Lasă amintirea acelor momente să te umple oricând de recunoștință. Chiar dacă atunci nu ai știut că acele clipe sunt prețioase. Bucură-te că le-ai trăit și că sunt vii în sufletul și mintea ta.

10. S-au preocupat prea mult de părerile altora

Mulți regretă că au petrecut prea mult timp îngrijorându-se de ce gândesc ceilalți, în loc să se concentreze pe propria fericire și să ia decizii conform valorilor lor.

11. Nu au călătorit mai mult

Călătoria este adesea văzută ca o oportunitate pierdută pentru cei care regretă că nu au explorat lumea sau nu au experimentat alte culturi când au avut ocazia. Uneori nu ne permitem financiar, alteori amânăm. Și au am acest sentiment pentru că am ieșit din țară abia după vârsta de 30 de ani. Am călătorit în țară, dar nu apucasem să călătoresc în străinătate pentru că până atunci nu mi-am permis financiar. Însă am avut ocazii să întâlnesc străini la mine în țară, să păstrez legătura cu oameni care sunt din alte locuri și să mă înțeleg bine cu ei. M-am bucurat să descopăr alte țări și culturi prin filme, cărți, seriale sau poze. Asta pentru că am renunțat să am această așteptare, de a fi pe același palier cu alți oameni. Dacă nu bifez o vacanță sau mai multe pe an, în străinătate, am pierdut ceva anume. Nu. Iar cei care te fac să te simți prost pentru că nu bifezi aceleași obiceiuri sau evenimente pe care le-au bifat ei în viață, nu merită prezența ta în viața lor.

creativitate, om de zapada

12. Nu au contribuit la ceva mai mare

Unii oameni regretă că nu au dat înapoi societății sau că nu au contribuit la cauzele în care credeau, simțind că ar fi putut avea un impact mai semnificativ. Valorile pe care le ai sunt mai importante decât le dai importanță. Nu degeaba ne activăm și ne certăm de mama focului atunci când cineva din exterior vine și ne spune cum ar fi mai bine să trăim sau în ce ar fi indicat să credem pentru că altfel suntem niște habotnici. Putem face o diferență și împreună.

13. Nu s-au iertat pe ei înșiși

Oamenii poartă adesea povara vinovăției sau a rușinii pentru greșelile din trecut și regretă că nu și-au oferit aceeași compasiune pe care ar fi oferit-o altora. Într-un târziu vom înțelege acel – de ce – care rezidă în interiorul nostru. Este important totuși să ne iertăm pentru toate greșelile, să ne înțelegem și să ne împăcăm cu faptul că s-ar fi putut mai bine, însă am reușit pe măsura celor ce ne-au fost date.

14. Nu au învățat sau crescut suficient

Regretul de a nu fi urmat educația, dezvoltarea personală sau creșterea intelectuală este comun, pe măsură ce oamenii realizează valoarea învățării continue prea târziu. Mi s-a întâmplat ca unele persoane să spună că – nu mai pot învăța. Și au dreptate. Iar altele că le place să învețe continuu. Și au dreptate.

Ambele situații sunt perfect valide. Pentru că ține foarte mult de contexte. Sigur, contribuim și noi la acele contexte, însă este nevoie să le înțelegem în profunzimea lor. Sunt importante pentru că învățarea este cea care ne menține mintea în formă.

iubire

15. Nu au spus „Te iubesc” mai des

Actul simplu de a exprima iubirea poate fi subestimat, iar oamenii regretă adesea că nu au spus aceste cuvinte celor care contau cel mai mult pentru ei. Nu este musai să spunem un te iubesc verbal. Putem lăsa aceste mici mesaje pe o hârtie sau într-un sms. Important este ca cei dragi să știe și să simtă că îi prețuim.

Reflectarea asupra acestor regrete ne poate ajuta să trăim vieți mai semnificative și împlinite, prioritizând ceea ce contează cu adevărat. Și fiți blânzi cu voi, orice schimbare care ține de comportament, emoții sau de suflet, nu se produce peste noapte. Este nevoie de ghidare pas cu pas. Dacă ai nevoie de ajutor în acest sens, îmi poți scrie oricând și stabilim o sesiune de terapie. Succes!

Sursa poze: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Te pot ajuta cu ceva?
Buna 👋
Cu ce te pot ajuta?