Art terapia este o specializare care ține de sănătatea mentală. Ea are ca scop îmbunătățirea vieții personale, a familiilor sau a comunității prin activități de creație:
Prin artă practică și prin îmbunătățirea experiențelor personale sau prin modalități psihoterapeutice creative.
Este o terapie folosită cu succes pentru a ajuta oamenii în a-și îmbunătăți funcțiile cognitive, motorii sau senzoriale, stima de sine, grija pentru sine, ajută în a diminua sau media conflictele și în a reduce stresul.
Art terapia oferă un spațiu sigur de creație, de explorare de sine, de înțelegere, de acceptare și în final de dezvoltare personală. Știu, nici mie nu îmi place acest cuvânt, este auzit atât de des la conferințe și scris în cărți încât a devenit anost. Terapia prin artă nu vine să vă dicteze punct cu punct modul în care să vă trăiți cea mai bună variantă a voastră. Ci vă oferă oportunitatea de a regăsi în voi, acea variantă perfectă, care locuia deja acolo, în interiorul vostru.
Scurtă Istorie despre art terapia ca ocupație recunoscută
Art terapia ca profesie este destul de recentă, a fost recunoscută către mijlocul secolului XX atât în Europa, cât și peste hotare. Arta a fost folosită dintotdeauna ca modalitate de comunicare, în contexte creative sau educative, precum și în contexte spirituale.
În Marea Britanie, beneficiile art terapiei au fost observate prima oară de către artistul Adrian Hill. Acesta a și botezat acest tip de terapie. Atunci când a fost internat într-un spital pentru recuperare după lupta cu tuberculoza, a petrecut timpul pictând și a realizat că arta poate deveni un aliat în covalescență și că
Terapia prin artă te ajută să te protejezi împotriva necazurilor.
În Statele Unite avem două femei, pioniere ale terapiei prin artă: Margaret Naumburg și Edith Kramer. Ambele pornind această idee în același timp ca și Adrian Hill.
Edith Kramer a subliniat importanța procesului creativ, a defensivelor psihologice și a calității artistice.
Sublimarea este atinsă atunci când formele create conțin cu succes furie, anxietate sau durere.
Art terapia este o formă de psihoterapie care folosește arta și creația ca modalitate principală de expresie și comunicare.
Tehnici în art terapie
O să menționez pe scurt despre fiecare, începând cu cea despre care veți găsi informații pe site:
Este un mod de explorare al interiorului. O portiță către subconștient prin renunțarea la alegerile tipice, la credințele socio – normative și la ideile fixiste. Pictura intuitivă oferă oportunitatea descoperirii de sine prin creația spontană, lipsită de evaluări sau catalogări.
În general artele vizuale sunt un mod excelent de expresie în art terapie, avem așadar în continuare:
- Mâzgălitul sau doodling
- Desenul și pictura, care pot include pictura cu degete, desenul după o anumită temă, coloratul
- Colajul
- Sculptura
- Fotografia
- Modelajul sau lucrul în lut
- Art Journaling – o formă de artă care combină terapia prin scris și terapia prin artă
- Scrisul sau poezia este de asemenea o formă de art terapie
Trebuie luate în considerare importanța terapiilor creative în ansamblul lor. De aceea țin să menționez că artele nu se rezumă doar la pictură.
Terapia prin arte, include:
- Muzica
- Dansul
- Drama
- Terapii expresive complementare
Art terapia este accesibilă tuturor persoanelor, indiferent de vârstă sau educație, indiferent dacă se pricep sau nu la artă. Este o terapie care le oferă posibilitatea explorării de sine. Ajută la înțelegerea emoțiilor sau traumelor, într-un mediu sigur creat de ei special pentru ei.